Van Twitter tot Tokkie: hoe X veranderde

Van Twitter tot Tokkie: hoe X veranderde

Het begon zo mooi

In 2006 zag Twitter het levenslicht op internet. Het idee achter Twitter vindt zijn oorsprong in bloggen. Fanatieke amateurs die webpagina’s maakten en daarop alles deelden wat ze interessant vonden. Als lezer moest je al die pagina’s verzamelen en van tijd tot tijd bezoeken om te zien of er nieuwe content was. Hierdoor kwam de nieuwsbrief op, zodat je niet voor niets de pagina bezocht en het zeker niet vergat te doen.

De opzet van Twitter

Het succes van het bloggen en de hunkering naar meer en sneller vormden de voedingsbodem voor het Twitterplatform. Het hele idee van deze miniblogwebsite was de directe nieuwswaarde. Snel nieuws in 140 tekens. Niet meer van de krant kwam het nieuws, maar van zijn reporter. Op het moment dat hij of zij het zag (meer genders hadden we toen nog niet), wist jij het ook. Had je enige nieuwswaarde, dan kreeg je van Twitter een blauw sterretje. Een teken om aan te geven dat het een account betrof dat werkelijk de nieuwsbron vertegenwoordigde die er bij zijn naam stond. Als je dat interessant vond, kon je het account volgen. Als je dan al die luistervinkjes volgde met content die jij leuk vond, bouwde Twitter een pagina voor je waar je alles overzichtelijk en live kon volgen. Als je ergens op zat te wachten, kon je zelfs een notificatie aanzetten. Een vrolijk vogeltje piepte dan bij een mooi bericht.

De extra’s

Maar Twitter bood meer. Je kon ook rechtstreeks met het account communiceren, zelfs privé, wat een ideale oplossing was voor een helpdesk van een bedrijf. Twitter gaf je ook een retweetknop. Hiermee kon een nieuwssite een andere nieuwssite berichten herhalen met bronvermelding. Zo moest er een strijd ontstaan wie het eerst het nieuws bracht. De winnaar is dan de consument. Die heeft altijd hot news.

De DISLIKE-knop

Twitter gaf zijn gebruikers ook een hartje om op een bericht te reageren. Dit hartje was bedoeld om medeleven of liefde te tonen bij een bericht. Niet ieder nieuwsbericht is immers een goed nieuwsbericht. Dit hartje wordt vaak verward met de likeknop op Facebook of YouTube. Maar dit is niet de oorsprong van het hartje. Je hebt hier geen keus. Ze hebben je geen optie gegeven om het niet leuk te vinden, dit in tegenstelling tot YouTube. Bij Facebook heeft de “vind ik niet leuk” het ook niet overleefd. Bij YouTube ziet alleen de contentmaker de duimpjes omlaag nog.

De Hashtag #

Vaak waren er natuurlijk meerdere mensen die over een gebeurtenis een melding maakten, of dat meldingen over een bepaald onderwerp op verschillende dagen en uren konden gebeuren. Daarvoor hebben ze de hashtag in het leven geroepen. Nu kon je in de zoekbalk ook je favoriete zoekterm plaatsen met hashtag en je kreeg een prima overzicht van alle tweets over dit onderwerp.

We zijn los

De eerste jaren was het nog wat zoeken op Twitter. De jeugd had het gevonden en ging erop los als een grote chatbox. Twitter was hierin eigenlijk de voorloper van WhatsApp. Die zaten niet meer op Twitter voor het nieuws, maar voor elkaar. Maar dit gaf weinig problemen, omdat op je tijdlijn alleen berichten kwamen van mensen die je volgde. Al die rotzooi ging onder je door, daar zag je niets van. Mijn privéaccount uit 2007 bestond uit familie en vrienden. Verder had ik vanaf 2009 verschillende zakelijke accounts. Die brachten alleen tweets uit gerelateerd aan de website waar ze bij hoorden, of de organisatie die het vertegenwoordigde.

Tweetdeck

Tweetdeck was ook een gratis service van Twitter. Op Tweetdeck kon je met verschillende mensen meerdere Twitteraccounts modereren. Zo kon ieder redactielid een tweet plaatsen en indien nodig over verschillende accounts. Tweetdeck was ook de basis voor mijn eerste spiderprogramma. Met Spider kon je de oorsprong van een tweet lokaliseren, complete accounts downloaden, filteren en sorteren. Toen eind 2018 een van mijn Spiders gehackt werd en ik de controle verloor over twee accounts, ben ik gestopt met het gebruik van Twitter voor mijn website. Met de gehackte accounts werden alle volgers overladen met spamberichten. Van de overige accounts heb ik toen alle volgers verwijderd en alle bots uitgeschakeld. Het account @top40_heraznl, dat als ondersteuning van deze site diende, bestaat nog wel maar wordt niet meer bijgehouden. Twitter begon te vervuilen.

De ergernis

Rond die tijd is ook de ergernis op Twitter toegenomen. De lading flauwekul en rotzooi nam schrikbarende vormen aan. Ondertussen was mijn Spider 3.0 geboren. Deze keer een serverversie die dag en nacht kon draaien. In het kort was het een supersorteerder. S3 kon een account, zijn contacten en invloeden inzichtelijk maken. Maar ook het Twittergedrag van accounts die je opgaf. Maar S3 werd trager en trager. En de oorzaak was een Twitterfenomeen: “de trein”.

De volgtrein

Bij het volgen van de Amerikaanse verkiezingen op Twitter begon het serieus te worden. De twee politieke partijen staan op Twitter recht tegenover elkaar. Trump stoomde het platform naar een nieuwe hoogte, maar ook naar een nieuw dieptepunt in misbruik. Er werden tweets rondgestuurd met allemaal accounts van dezelfde partij en die moest je dan gaan volgen. Als dank kreeg je daar volgers voor terug. Een treintje werd dat genoemd. Mijn vermoeden is dat het vanaf het begin professioneel is opgezet. Zelfs de allereerste “treintjes” die er verschenen, bevatten al lege of botaccounts die automatisch tweets van diverse bronnen retweeten en “liken”, waar ondertussen het hartje voor stond.

Het gevolg

Zo liep Twitter langzaam vol met repeteerbots voor de trollenfabriekjes die heel Twitter volpompten met propaganda.

Covid-19 was alles wat Nederland nog nodig had om het platform te laten ontploffen. Omdat je niet meer naar buiten mocht, was het veilig om vanachter je toetsenbord iedereen en alles maar aan te vallen. Het liefst nog met z’n allen. Het hele polderen in Nederland moest om zeep. Ineens zijn we weer conservatief en bang voor de vooruitgang. Ineens hebben we over alles en iedereen te klagen. Aangevoerd door een leger profiteurs die er rijkelijk hun zak mee vulden.

Profiteurs

Twitter werd een verdienmodel. Iedereen verdiende eraan behalve Twitter zelf. En buiten dat werd Twitter als nieuwsbron steeds ongeloofwaardiger. Twitter probeerde dit nog op te vangen door meer te gaan modereren. Maar in een gepolariseerd land als Amerika is dat niet meer mogelijk. Meningen begonnen belangrijker te worden dan feiten. En toen de rijkste man ter wereld waarschijnlijk zo stoned als een garnaal ’s nachts in zijn bed tweette dat hij het vogeltje ging kopen, werd het snel duidelijk dat Twitter nooit meer het Twitter zou worden waar het ooit voor bedoeld was.

Einde Twitter

Een verstandig besluit was om Twitter een andere naam te geven: X. Wat we in Nederland gebruiken om de minder slimmen mee te laten tekenen.

“Ik heb geen handtekening”

“Zet maar een X bij het kruisje”

En meneer Musk kwam er snel achter dat het niet zijn beste idee ooit was. Dus verzon hij een manier om sneller geld te maken met Twitter. Hij noemde het Premium. En het had alles in zich wat een gepolariseerd platform nodig had om het te laten ontploffen.

Premium

Premium was de doodsteek voor X als zijnde een nieuwskanaal. Premium maakte van X een tweede YouTube, TikTok en Telegram in één. Natuurlijk was het voor de eigenaar een prima zet. De kassa kon gaan rinkelen. Je was nu in staat een vinkje te kopen. Later zelfs in verschillende gradaties. Je “tweet” kwam dan vrij bovenaan tot helemaal bovenaan te staan bij de commentaren. Ook werd je bericht veel meer vertoond door het platform. Je kon vanaf nu dus ook buiten de advertenties om, advertenties kopen met de mededeling dat je dan geen advertenties meer zag. Heel wazig allemaal. Maar voor de gebruiker kwam het erop neer dat de pagina “For You” gevuld werd met de accounts die je volgde, aangevuld met de accounts die er het meest voor betalen, en daarna pas de interesse die het algoritme voor je had opgebouwd. Het vervelende van dit systeem is dat je algoritme nu zwaar beïnvloed wordt door de reclameposts. Hiervoor kregen we een filter in de instellingen waar je iedere week in moest kijken en corrigeren om het algoritme nuttig te houden.

Volgen, muten, blocken en liken werd anders

Wat er verder veranderde maakte mijn Spider 3.0 minder krachtig. Om advertenties of berichten te kunnen sturen, maakt X ook gebruik van het aantal likes. Spider legde vast welke accounts allemaal aan elkaar gekoppeld waren door middel van likes. Iedereen kon namelijk zien waar je op het hartje gedrukt had. Zo kon Spider een overzicht van een account maken met:

  1. Wat tweet het account zelf
  2. Wat retweet een account
  3. Waar reageert het account op
  4. Wat liked een account
  5. Wie volgt het account
  6. Wie zijn de volgers van het account
  7. Het gebruikte medium: telefoon, web, bot
  8. Locatie
  9. Welke uren van de dag is het account actief
  10. Keywords en links naar websites

De like-knop was in Spider 3 erg belangrijk. Als je één account gaf, bouwde hij in een dag een compleet profiel met een compleet netwerk waar het account mee verbonden was. Zo zag je hele netwerken van repost-bots en likemachines. Een bot die zelf iets produceerde was zeldzaam en viel vaak door de mand door de beperkte woordenschat.

Spider 3.0 werd natuurlijk nooit geblokt omdat hij zelf niets produceerde. Spider 3.1 kon dat wel. Die kon volgen, ontvolgen, reposts en likes geven.

Hij begon met het zoeken naar actieve accounts, met enkele keywords die in de bio moesten voorkomen, die bijna net zoveel volgers hadden als dat het account zelf volgde. Bij de eerste tweet van zo’n account gaf hij het account een like en een retweet en volgde het account. Dit doet hij vijfmaal. Volgt het account terug, dan gaat hij steeds minder reposts en likes geven. Van ieder bericht naar om de twee berichten en zo verder. Als hij werd ontvolgd, ontvolgde hij ook dat account. Werd hij niet gevolgd, dan ging hij na vijf tweets verder en verwijderde de berichten van dit account. Zo bouwde hij binnen twee weken, zonder één enkel bericht te plaatsen, een netwerk van 7000 volgers.

De waarde van volgers is dus nul voor particulieren. Je hebt geen idee wie je volgt. Om het experiment helemaal mooi af te sluiten, heb ik toen de keywords veranderd naar het tegenovergestelde, de accounts die Spider volgde verwijderd en hem verder laten draaien. Na twee weken had hij over de 20.000 volgers en van de eerste 7000 waren er maar een kleine 300 weggegaan.

Spider was leuk

Ik heb veel plezier gehad met Spider 3.0 en denk er haast nostalgisch aan terug. Maar Spider moest plaatsmaken voor een AI-variant. Maar ook deze wereld gaat op dit moment nog zo hard dat het trainen van een model soms langer duurt dan het uitkomen van een nieuwere versie van het model. Spider 4 draait nu onder Grok4. Het leuke aan Spider 4 is dat hij zijn broertjes herkent. AI-gegenereerde berichten zijn niet meer weg te denken bij X. Het algoritme van X is daardoor helemaal stuk.

X is niet meer het nieuwsmedium uit 2007 maar een soort TikTok voor tokkies.

Onder ieder bericht van een nieuwsmedium is het precies hetzelfde. Eerst krijg je de accounts met blauwe vinkjes waarvan 90% hetzelfde zegt en je door moet scrollen door de antwoorden als “komt door links”, “was vroeger niet” en “weet je wat dat kost”. Aangevuld met berichten die je open moet klappen om al de onzin die ze uitstorten te kunnen lezen, gevolgd door onzinnige plaatjes en vuilspuiterij.

Lachwekkende accounts

Berichten als “jullie nemen het volk niet serieus” door een account met de naam van een stripfiguur of een profielfoto van een ridder, een oog, een man met een zonnebril in de auto, doodshoofden, poezen en honden. Mijn clownlogo van Heraz.nl steekt daar schraal bij af. En dan gebruiken ze namen waarvan ze zelf moeten weten dat we die nooit serieus gaan nemen. Het is vaak het domste wat Nederland te bieden heeft.

HerazNL en X

Bracht ik hier vroeger de mooiste verhalen van Twitter, X heeft geen plaats meer op Heraz.nl. De polarisatie en de omgangsnormen maken het medium niet meer interessant als bron, maar ik haal er nog wel een ander genoegen uit.

Mijn algoritme is volledig kapot op X. De zichtbaarheid van mijn tweets is beperkt. Het volgersaantal heb ik sinds 2018 beperkt. Als iemand die je volgt teveel ruis meebrengt en mogelijk je algoritme verstoort, verwijder ik de volger na enkele weken. Dit doe je door de persoon even te blokkeren. Hij verdwijnt dan van je volgerslijst, daarna hef ik de blokkade op. Soms volg ik iemand tijdelijk puur en alleen om mijn algoritme te activeren.

Hollanders en stereotypen

Waar ik echt moe van wordt zijn al dezelfde berichten met dezelfde boodschap. Luister, ik ben een trotse Nederlander en heb ooit trouw aan de koningin gezworen. Ik ben ‘blank’ en heb waterblauwe ogen en heb Nederlandse opa’s en oma’s gehad. Alles waar een Nederlandse racist jaloers op kan zijn. Het grote verschil tussen mij en die racist is de voorkeur voor vooroordelen.

Door je algoritme krijg je zoveel mogelijk berichten te zien waar je op gereageerd hebt. Sommige accounts bestaan dan ook louter uit reacties als “je kunt wel raden wie dat volk is”. Als hobby repost ik dan berichten van dagbladen uit het noorden waar weer iets belachelijks is gebeurd. Geloof me, dat is net zo makkelijk te vinden als berichten waar mensen van kleur bij betrokken zijn. Als je opgroeit in Amsterdam ben je een Amsterdammer, en je bent een Rotterdammer als je in Rotterdam opgroeit. Maar in beide gevallen ben je een Hollander. En dit geldt voor heel Noord- en Zuid-Holland. Hollanders zijn statistisch de grootste raddraaiers en criminelen. Die verhalen hoor je veel minder uit Tilburg, Eindhoven of Breda. En om verder alleen berichten te delen waar ONS VOLK in de fout is gegaan maakt het voor X onmogelijk voor mij nog een werkend algoritme te produceren. En ik vind dat prima zo. Laat ik duidelijk zijn. Ik vind Nederland een geweldig land. We hebben de meeste dingen gewoon verschrikkelijk goed voor elkaar en ik heb persoonlijk te weinig negatieve dingen meegemaakt in Nederland om ergens over mee te praten zoals de meeste roeptoeters wel doen. TikTok voor Tokkies.

Een discussie is tegenwoordig niet meer mogelijk. Iedere discussie eindigt tegenwoordig in het horen dat je een bot bent, het verbeteren van schrijffouten, en het probleem toeschrijven aan “links” en buitenlanders. X is de onderkant van de bevolking geworden. Het volk zoals ze zich noemen.

Meer van dit

Fouad L Levenslang

Fouad L Levenslang

De Kosten van Asielopvang: Feiten Boven Gevoelens

De Kosten van Asielopvang: Feiten Boven Gevoelens

We onderwijzen discriminatie in Nederland

We onderwijzen discriminatie in Nederland

Fouad L – een ander verhaal

Fouad L – een ander verhaal