De Verwaarloosde Inworp

De Verwaarloosde Inworp

Het voetbalspel speelt zich af tussen 4 lijnen. Indien de bal één van deze lijnen overschrijdt komt het spel stil te liggen.

Het leek even dat ook van Gaal is begonnen de penalty wetenschappelijk te bekijken. Ikzelf verzamel al meer dan 4 jaar alle gegevens van penalty’s. De resultaten, of de tussenstand zal ik binnenkort ook hier neerzetten.
Het zal een verassing zijn, een tegenstelling, voor wat er door menig voetballer en keeper als standaard gebruikt wordt. Binnenkort meer! Oh, en meneer van Gaal heeft het juiste idee, maar de verkeerde cijfers.
Brainport voetbal.

Maar voor Blogtober wil ik het hebben over de inworp.

Dat er geen tot weinig aandacht wordt geschonken aan de inworp staat wel vast. In iedere geval bij PSV.
De inworp wordt niet gezien als een erg belangrijk deel van het spel.

Inworpen vallen alleen op als de speler de bal vanaf de zijkant in eens voor de goal kan gooien. De vervangende hoekschop.
Maar verder zijn er weinig tot geen afspraken over de inworp. De vervangende hoekschop is zo gevaarlijk omdat het team er afspraken over heeft gemaakt, en niet alleen wie hem neemt.

Op mijn plaats in het stadion zit in op de hoogte van het doelgebied. Ik zie dus een helft de aanvallende inworp en één helft de verdedigende inworp.
En bij PSV zie ik al 40 jaar geen verschil.

PSV heeft een paar inworp specialisten gehad. Want je bent een inworp specialist als je de bal voor de goal kan gooien. De meest recente gaan al weer terug naar Numan en Gerets en een klein beetje Willems.
Wat direct opvalt is dat het allemaal verdedigers zijn. Ooit is verzonnen de de inworp gedaan moet worden door de linker of rechter verdediger.
Als er iemand is die mij hier de logica van uit kan leggen hoor ik het graag.

Of het nu een aanvallende inworp is of een verdedigende inworp, hij wordt altijd genomen door de linker of rechter verdediger. Het idee hierachter zal wel zijn dat de bal naar voren geplaatst moet worden… en we spelen nu eenmaal aanvallend voetbal.

De werkelijkheid

Maar kijk de laatste jaren eens terug naar die inworpen. Aanvallend verliest PSV meer dan 50% van de inworpen. Verdedigend is dat iets beter.
Vanuit een tactisch oogpunt is het nemen van de inworp door de rechts- of linksback niet de slimste beslissing. Bij balverlies staat je verdediger immers vast langs de lijn en kan achter zijn tegenstander aanhollen, die vrij was om te gaan en staan waar hij maar wilde.
Meer logisch zou zijn dat de inworpen gedaan worden door een middenvelder. Die zijn er immers om het spel te verleggen, en zijn na de inworp meestal weer het eerste aanspeelpunt.

In het voetbal zie je bij inworp over het algemeen 2 varianten onder druk.
  • aanvallend, een lange inworp, die dan op goed geluk doorgekopt moet worden en dan… en dan zien we wel waar hij terecht komt.
  • verdedigend, een korte inworp naar een medespeler die hem direct terug geeft waarna de inworp nemer de bal een peer geeft… en dan zien we wel waar hij terecht komt.

Uiteraard alleen als de tegenstander druk geeft. Als de tegenstander geen druk geeft is het natuurlijk eenvoudig de bal terug te brengen in het spel, en daarna het spel te verplaatsen.

Maar wat als de tegenstander wel druk geeft bij de inworp?

Als de tegenstander druk geeft staat iedereen rondom de inworp nemer gedekt. Dit houdt in dat er meer ruimte is op de rest van het veld. Het verplaatsen van het spel is dus het doel. Zo snel mogelijk de bal tussen de drukte uit spelen, de ruimte in.
Als de tegenstander druk geeft kan het rondom de inworp nemer erg druk worden. Iedere speler die de bal kan ontvangen heeft immers een tegenstander.
Hoe drukker het wordt hoe moeilijker het is de bal in het spel te brengen. Maar hier liggen de kansen voor de inworp.

Leer looppatronen aan bij een inworp zoals je dat doet met hoekschoppen. Iedereen zijn eigen taak, verschillende varianten. Je bent nu eenmaal in het voordeel omdat jij beslist hoe de bal in het spel wordt gebracht, en wanneer. Geen scrum zoals bij rugby. De tegenstander heeft geen idee en probeert zijn man te volgen of minimaal in de rug te dekken.

De inworp is een serieus onderdeel van het spel

Leer diverse varianten aan met het hele team, waar het niet gaat tot twee balcontacten na de inworp maar minimaal tot vier. Het blindelings kunnen spelen, een “American Football” benadering in plaats van de nu gebruikte rugby tactiek.
Maak afspraken zoals je dat ook doet bij hoekschoppen en vrije trappen. Een goede inworp is ook een spelhervatting met reële kansen!

Voetbal is een teamsport. En een (h)echt team is altijd in het voordeel. Nu kan ik dat wetenschappelijk gaan onderbouwen, maar Michels, de Generaal, had het het antwoord op alles;

Voetbal is oorlog.

En voor de oorlog train je alle facetten die kunnen voorkomen, ieder scenario en iedere mogelijke tegenslag. In een oorlog is “iets” verliezen geen optie. Dus ook niet de inworp.

Balverlies bij een inworp is onnodig. Een inworp is 100% trainbaar, voor iedere plaats langs de lijn en voor ieder moment in de wedstrijd.

Meer van dit

Fouad L – een ander verhaal

Fouad L – een ander verhaal

De Nul Houden

De Nul Houden

Ze bouwen geen woningen voor Eindhovenaren in Eindhoven.

Ze bouwen geen woningen voor Eindhovenaren in Eindhoven.

Speelpark de Womb.

Speelpark de Womb.