Speelpark de Womb.

Speelpark de Womb.

Update 2022
De Womb is voor mij een speelpark in de wijk Jagershoef in het stadsdeel Woensel in Eindhoven. Ik heb er vele uren doorgebracht in mijn jeugd. Nu wandel ik er nog steeds omheen met de hond, die de speeltuin interesanter vind dan ik.

Google Earth

Maar er is iets vreemds. Op Google Earth is de “Womb” niet te vinden. Bij de Womb staat: Park Meierijlaan.  Maar de Meierijlaan ligt in de Woenselse Heide. Al heb ik op Google in het verleden meerdere dingen aan laten passen, de Womb werd een dingetje.

De Womb anno 2020 bestaat niet meer. En voor mij is de Womb mijn hele jeugd. Maar als nu blijkt dat mijn geschiedenis niet geschreven is, ga ik hem zelf schrijven.

Google Search

Afwijzing de Womb

Ik heb in Google Earth die correctie doorgevoerd. Maar na enkele dagen kreeg een een negatieve bevestiging van de behandeling. Google geeft aan dat ze geen enkel bewijs hiervoor kunnen vinden. Mijn eerste “Google search” is inderdaad negatief. De speeltuin wordt niet gevonden onder die naam. Mijn frustratie is geboren.

Zelfs een beetje twijfel sluipt in mijn gedachte. Noemde alleen ik en mijn directe vrienden de speeltuin de Womb?

Facebook

Op Facebook is ook een besloten groep voor de (ex)bewoners van Jagershoef. Ik wist zeker dat ik daar wel eens wat foto’s op gezien had. Bij alle foto’s één opmerking, die ook nog eens niet geheel correct was:

Dit was al de Womb. Voor mij in iedere geval. Maar Remko die de foto geplaatst had dacht dat de speeltuin zelfs op een andere plaats was. Maar het had ook een positieve kant. Ik had nog nooit van Susan gehoord, maar de twee mensen die het een duimpje gaven zijn wel gemeenschappelijk verbonden met mijn broertje.
Dit “bewijs” is wel flinterdun.

Terug naar Google

Er moet meer te vinden zijn. Nu begin ik ook te twijfelen aan de schrijfwijze van Womb. Er stond geen bord bij het speelpark. Dan maar een zoeken op WomP, Jagershoef. De eerste link is naar Schoolbank, van Anja. Anja ken ik van naam, en zij gebruikt Womp…

De daarop volgende linkjes gaan allemaal naar sex sites, het probleem als je veilig surfen uitzet om alles te kunnen vinden. Maar dan valt er toch één op tussen al die sex sites,  een link naar www.metzemaekers.com

BINGO! Er bestaat dus iets als een Womp of  Womb en Marianne Zwollo heeft het ontworpen. Er wordt in omschreven hoe ze zich heeft laten inspireren door de Pueblo Indianen rond Taos. Het stuk sluit af met:  ‘De Womp’ een speelpark voor kinderen, in opdracht van de gemeente Eindhoven, om daarnaast een plaatje te zetten van een baarmoeder (Womb). Het is een biografie, Marianne is helaas overleden in 2011, ze heeft deze fout in haar biografie niet zelf kunnen verbeteren…

Krant

Dit is het dus. De Womb is duidelijk van vóór internet. Tijd om de oude vertrouwde krant erbij te halen.
Maar nu ik de ontwerpster weet kan ik gerichter zoeken. De oudste melding vind ik in het blad van de TH (technische Hogeschool Eindhoven) de voorloper van de TUE (Technische Universiteit Eindhoven).
In het blad th-berichten van 23 oktober 1981 staat vermeld dat de kunstenares Zwollo naar Eindhoven komt. In het artikel een verwijzing naar haar eerdere werk in Eindhoven: De Womb, met een B op het eind.

In dit artikel wordt ook voor de grootte van het object beschreven, 10×3 meter.

Na enig speurwerk vind ik ook nog een krant artikel  uit het Leidsch Dagblad van 16 April 1987, waarin voor het eerst de wijk, de ontwerpster en de naam van het speelpark genoemd worden.

Marianne Zwollo ontwierp de Womb begin jaren 70 Wij kunnen het een koepel noemen of een iglo, Marianne bedoelde een pot. Een pot waar je dingen in kunt vinden, in en uit kunt kruipen. Nou, het was vooral een pot waarin je geweldig fikkie kon steken, dat alle gaten dikke zwarte rook stonden te blazen. Was hij aan de buitenkant wit met roze\paarse accenten, van binnen was hij geblakerd zwart. Nee, je moest zelf uit zien te vinden wat je eigenlijk met het ding kon doen. Het zette je fantasie aan het werk.

Hier zie je op de achtergrond nog de noodlokalen van de school in Jagershoef. Ik heb daar de 3de klas gevolgd. Later is daar de scouting gekomen.

Het bouwwerk was van alle kanten te beklimmen. De profielen die de “lepel” vast zetten op de koepel waren hoekprofielen. Veiligheid was niet iets voor kunstenaars.

De foto’s zijn waarschijnlijk van net na de opening. Ik heb niet kunnen achterhalen wie de fotograaf was, maar ik vermoed dat het officiële foto’s zijn van de gemeente. In het begin was het een kale bedoeling. Al het groen moest nog aangroeien.

Op deze foto is ook te zien dat de Koning Arthurlaan in het begin geen oneven nummers had. De rij 1 t/m 17 moest nog gebouwd worden. Op de achtergrond zie je de flat op de Reinaertlaan.

.

Uit mijn fotoalbum een winters plaatje van 7 dec 1967. Op de achtergrond zie je de hoogwerker die de flat op de Reinaertlaan nog aan het bouwen is. Dit is de Cuwaertlaan, kijkend richting Tibeertstraat. De Womb was hier nog niet gebouwd.

Terug naar Facebook

Tijdens dit onderzoek verschijnt er op de “Jagershoef” pagina op facebook een bericht alle onduidelijkheid weg neemt.
Lambert, ook een oud Jagershoef bewoner, doet uit de doeken dat de Womb een geschenk was van de Bijenkorf die zich in 1969 mochten vestigen in Eindhoven.

Ze gaven de stad Eindhoven een speelpark cadeau: De Womb in Jagershoef.

2022: een update

Begon ik met dit stuk in 2019, het is nu 2022.

Tijdens een wandeling, net voor de kerst, liep ik over het voetpad bij de Womb. Er staan een paar lantaarnpalen die duidelijk aan onderhoud toe zijn.
En op één van die lantaarnpalen zat een sticker, een vrij recente sticker, met het nieuwe logo van Eindhoven.
Ik moest er een foto van maken…

Lantaarnpaal de Womb

Voor mij het bewijs dat Eindhoven nog steeds De Womb gebruikt als naam voor de speeltuin.
Mijn jarenlange frustratie was nog niet ten einde. Het stond nog steeds niet op Google Maps.
Maar met deze foto, en mijn verhaal dat al twee jaar op internet staat, was er nu wel iets te vinden volgens Google.

Op 15 December ontving ik een mail met de volgende mededeling:

Je bewerking voor Speeltuin de Womb is geaccepteerd. In sommige gevallen kan het tot 24 uur duren voordat wijzigingen op Google zichtbaar zijn.
Hartelijk dank voor het verbeteren van Google Maps. Jouw inzichten maken de kaart beter en nuttiger voor iedereen.
Bewerkt op 14 dec. 2021 · Gepubliceerd

Mijn Womb is nu ook jouw Womb

De Womb toen en nu

Het kruipdoor sluipdoor speelpark is niet meer. Het is nu een gewone speeltuin geworden. Aan een kant is de berg weggehaald die het uitzicht op het politiebureau ontnam. Er werd teveel gerotzooid in de Womb.
Nog wel vind je oude stenen terug van wat eerst de Womb was. Verder doen ze er nog steeds wat de jeugd er altijd gedaan heeft. Fikkie steken.Nu is de Womb een schommel en een wip, een bankje en een krom boompje.
De Womb mag nu een speeltuin heten.

Eindelijk is het zover dat ik de Womb achter me kan laten, al bezoek ik hem nog bijna dagelijks met de hond. Binnenkort een mini-docu van de Womb op Youtube. Voor nu, als goedmakertje, de eerste twee maanden van 2021 in Jagershoef, met een paar beelden van de Womb.
Binnenkort meer…

Meer van dit

Fouad L – een ander verhaal

Fouad L – een ander verhaal

De Verwaarloosde Inworp

De Verwaarloosde Inworp

De Nul Houden

De Nul Houden

Ze bouwen geen woningen voor Eindhovenaren in Eindhoven.

Ze bouwen geen woningen voor Eindhovenaren in Eindhoven.