And then it hits..., What I do on Twitter

Dexter & Jack

Roland

Heraznl

Dit is Dexter

Heraz
Dexter is een oude politie hond. Hij is nu 10 jaar oud. Hij werkte 8 jaar lang voor de douane op het vliegveld. Dexter is een speurhond gespecialiseerd in het vinden van drugs. In zijn eerste levensjaar onderging Dexter een opleiding om een stoere politiehond te worden. Weken lang werd hij getraind om drugs in tassen en koffers te vinden. Na iedere vondst werd Dexter beloond met brokjes en aandacht. Hoe meer honger Dexter had hoe beter hij zocht naar drugs. Soms vond Dexter iets verdachts wat helemaal geen Drugs waren. Maar hij deed zijn best. Dus zelfs als hij ging zitten en begon te blaffen omdat hij parfum had gevonden in plaats van drugs, gaven we hem toch maar zijn brokjes en knuffels. We bleven hem aanmoedigen door te zoeken.

Zo werd Dexter afhankelijk van zijn trainer. Er gaat niets boven de waardering van zijn baasje omdat hij ook de enige is die hem voert. Dit maakt Dexter afhankelijk. Maar voor zijn beroep is Dexter onmisbaar in de keten om de luchtvaart veilig te houden. Er is dan ook niemand die zich druk of kwaad maakt als de hond zijn koffer, handbagage of zelfs zijn kruis besnuffeld. Het is zijn baan om te snuffelen en bij iedere vondst wordt de hond geprezen, geknuffeld en beloond. Dexter is een professional. Iedereen hield van Dexter.

Maar na 8 jaar zit zijn baan erop. Dexter gaat met pensioen. Niet meer snuffelen maar lekker de laatste jaren van je leven onbekommerd rondrennen in bossen, spelen met vriendjes en eten als hij honger heeft. Maar iets is er anders voor Dexter. Als Dexter nu snuffelt aan tasjes wordt hij terug geroepen, geen brokjes, geen knuffel. Dus Dexter raakt een beetje de weg kwijt. Geen enkele tas die hij besnuffeld is meer verdacht. Hij blaft nu zelfs soms als hij suiker vind. Hij leeft in een wereld zonder drugs. En dat maakt Dexter verdrietig.

Maar kunnen we het Dexter kwalijk nemen dat hij onbeschoft nog steeds rond snuffelt, ongevraagd, zonder geldige redenen? Hebben wij Dexter niet zo gemaakt? Het enige wat we kunnen doen is Dexter meer aandacht geven, een extra knuffel indien nodig. Trek niet meer aan het riempje als hij begint met snuffelen, laat het maar even gebeuren. Het is te laat om hem anders af te richten. Dexter is een speurhond, en Dexter zal altijd een speurhond blijven. En Dexter zal altijd in een wereld blijven leven waar hij naar drugs zoekt. Ik snap dat nu, en ik zal altijd van Dexter blijven houden.

Dit is een republikein, we noemen hem Jack*.

Heraz

Ja, Jack is een republikein. Hij is midden in de 20. Jack streeft naar een regering met een president van republikeinse afkomst. Jack woont in een staat waar de republikeinen al jaren de grootste partij zijn. Jack is omringt met veel vrienden. Toen Jack politiek bewust werd hebben zijn vrienden verteld dat alles wat niet republikeins is, op voorhand verkeerd is. Of dit waar is weet hij niet zeker. Maar Jack merkte wel dat als hij democraten beledigd, zijn vrienden hem een schouderklopje gaven. Dus Jack ging op Twitter om democraten te beledigen. Obama was de leider van de democraten, en zelfs de gekozen president. Op voorhand is alles wat Obama doet verkeerd. Jack is geleerd om getriggerd te zijn bij het horen van het woord Obama. Hij weet dat als hij dan fel reageert hij schouderklopjes krijgt. Op twitter is dat een “like” een leuk, het hondenbrokje voor Jack. Maar er zijn wel heel veel Jacks op internet. Om alsnog voldoende hondenbrokjes te krijgen verzon Jack wat argumenten en feiten. Jack vond uit dat het niet uitmaakte wat hij zei over Obama, waar of niet waar, Jack werd bedolven onder de brokjes. Jack bleef honger houden.

Trump is eigenlijk de grootste Jack. Alles wat Trump roept hoeft Jack alleen nog maar te herhalen om brokjes te ontvangen. Dat doet iedere Jack. Maar als Jack iets meer brokjes wil ontvangenis hem geleerd om Obama de schuld te geven of belachelijk te maken. Dit vinden zijn vrienden altijd goed. Dit levert altijd brokjes op. En vrienden!
Maar kleine Jack leeft nu in een wereld zonder Obama. De president is een republikein, en in de senaat hebben de republikeinen de meerderheid. De televisie kanalen spreken zijn vriendjes tegen, dat moeten dus democraten zijn, of erger nog, leugenaars! Ineens verandert alles om hem heen. Werd er eerst geen aandacht geschonken aan de leugens en fantasie die hij door vertelde, nu moet hij zich verantwoorden voor die onzin. Ook de grootste Jack.

Op Twitter is het feest voor Jack. Daar kan hij, in anonimiteit, iedereen vrijuit beledigen. Soms, heel soms, raakt hij nog in discussie. Soms wordt hij overvallen door argumenten. De beste verdediging is dan om Obama te roepen. Geef Obama de schuld en de brokjes beginnen te regenen. En voelt Jack zich eenzaam, en heeft hij aandacht nodig, dan begint hij weer over Obama. De knuffels en de brokjes zijn niet meer te tellen.

Jack is hetzelfde als Dexter. Getraind, trouw, en gewend geraakt aan brokjes en aandacht. Als Dexter om aandacht vraagt om zijn neus in mijn kruis te duwen doe ik een stapje terug en geef hem een knuffel. Even kwispelt hij dan, wacht of er meer komt, en hervat dan zijn welverdiende hondenleven.
Voor Jack is dat anders. Als Jack zijn neus in mijn zaken steekt, haal ik diep adem en vertel ik hem dat zijn moeder nooit van hem gehouden heeft. Dan scheld hij hevig terug, wacht of er nog meer komt, en hervat dan zijn welverdiende hondenleven.


Ik kan niet houden van Jack zoals van Dexter. Maar ik begrijp Jack. Misschien moet ik hem de volgende keer ook een knuffel geven, een “like” en een “follow”. Maar de laatste keer dat ik dat deed werd ik verbannen.
Ik wil Dexter wel uitlaten, maar wie let er op jack?


<back>

[*De naam Jack is willekeurig gekozen en heeft niets te maken met Fvck Jack van de Sailor family]

Tags: ,